Andere landen, andere gewoonten en tradities
28.08.2023Deel 4 – Griekenland
Beste lezers,In onze serie "Andere landen, andere gewoonten en tradities" willen we ons vandaag richten op Griekenland. Met zijn Middellandse Zeekust (Egeïsche en Ionische Zee) heeft het land in Zuidoost-Europa bijna eindeloze stranden. En dan hebben we het alleen nog maar over het vasteland. Daarnaast zijn er meer dan 3000 eilanden zoals Kreta, Rhodos, Lesbos, Samos of Krofu. Naast de bestemmingen voor een vakantie aan zee heeft Griekenland ook alpine skigebieden die bijna 3.000 meter hoog zijn. De bekendste daarvan is ongetwijfeld het Olympusmassief. En natuurlijk is het land ook een droom voor culturele vakantiegangers. Naast Athene in het zuiden en Thessaloniki in het noorden van het vasteland zijn er nog tal van andere steden (Piraeus, Heraklion, Parga, Kavala, enz.) ideaal voor een stedentrip.De gewoonten en regels waaraan we ons in Griekenland moeten houden, verschillen soms echter sterk van die in Nederland. Hier is een lijst met belangrijke dingen die je in gedachten moet houden als je op vakantie bent in Griekenland, vooral in vergelijking met Nederland:
Tavernacultuur: in Griekenland is eten een sociale en gezellige bezigheid. Taverna's zijn een belangrijk instituut waar je kunt genieten van de authentieke Griekse keuken. In tegenstelling tot Nederland, waar obers vaak onopvallend zijn, is het in Griekenland gebruikelijk dat obers vriendelijk en spraakzaam zijn. Het bestuderen van het menu gaat vaak gepaard met een aanbeveling van de ober.Tafelmanieren: Het is gebruikelijk om verschillende voorgerechten (mezedes) te delen en het hoofdgerecht wordt vaak besteld en gedeeld door de hele groep. Het is een geweldige kans om verschillende gerechten te proberen. Eten op het bord laten liggen kan als onbeleefd worden beschouwd.Fooien geven: In tegenstelling tot in Duitsland is het geven van fooien (patronage) vaak minder in restaurants. De rekening naar boven afronden of een paar euro extra op tafel achterlaten is voldoende. Taxichauffeurs verwachten ook geen grote fooi.Openingstijden: De openingstijden van winkels, restaurants en bezienswaardigheden kunnen in Griekenland flexibeler zijn dan in Nederland. In veel delen van Griekenland wordt de traditie van de siësta nog in ere gehouden. Tijdens de middagpauze, meestal van 14.00 tot 17.00 uur, kunnen sommige winkels en openbare gelegenheden gesloten zijn.Wegverkeer: Het wegverkeer in Griekenland kan chaotischer zijn dan in Nederland. Griekse bestuurders letten soms minder op de verkeersregels. Over regels gesproken: Als je op een rotonde rijdt, heb je in tegenstelling tot in Nederland geen voorrang. In plaats daarvan moet je voorrang verlenen aan voertuigen die de rotonde van rechts oprijden.
De maximumsnelheid op snelwegen is 130 km/u, op landwegen 90 km/u en op snelwegen 110 km/u. De maximumsnelheid binnen de bebouwde kom is over het algemeen 50 km/u, tenzij anders aangegeven. De alcohollimiet in het bloed is 0,5, maar 0,0 als je je rijbewijs minder dan 2 jaar hebt.Griekse taal: Hoewel veel mensen in Griekenland Engels spreken, is het beleefd om wat Griekse basiswoorden en -zinnen te leren. De lokale bevolking waardeert het vaak als je moeite doet om hun taal te spreken.Bezienswaardigheden en tempels: Wanneer u religieuze plaatsen of tempels bezoekt, kleed u dan fatsoenlijk en respectvol. Schouders en knieën moeten bedekt zijn uit respect voor religieuze tradities.Tot slot nog een curieus feitje: Griekenland heet helemaal geen Griekenland. Griekenland dankt zijn naam aan de Romeinen: Magna Graecia was oorspronkelijk de naam die de Romeinen gebruikten voor het gebied rond de Griekse kolonie Graia. De term Griekenland en Grieken is van deze naam afgeleid. De Grieken zelf noemen zichzelf Hellenen en hun land Hellas. En het wordt nog beter, want de Sirtaki is helemaal geen oude Griekse volksdans. Hij werd in 1964 uitgevonden voor de film Zorba de Griek. Naar verluidt om het voor hoofdrolspeler Anthony Quinn makkelijker te maken om op te treden.Het LTA team wenst je een veilige reis!