Nieuws uit de reisbranche

Andere landen, andere gewoonten en tradities

31.08.2023
Deel 5 - Zwitzerland

Beste lezers,

In onze serie "Andere landen, andere gewoonten en tradities" willen we ons vandaag richten op Zwitserland. Het land in het midden van Europa heeft geen kustlijn, maar verschillende meren (het Bodenmeer, het Meer van Genève, het Vierwoudstedenmeer, het Zürichmeer of het Luganomeer) maken een zwemvakantie mogelijk. Het hoogtepunt van Zwitserland zijn natuurlijk de bergen. Alleen al 48 daarvan zijn meer dan 4.000 meter hoog. Verreweg de beroemdste daarvan is waarschijnlijk de Matterhorn. Zwitserland biedt dus ideale omstandigheden voor alpineskiën en heeft meer dan 200 aangewezen skigebieden, die in de zomer dienst doen als mountainbikegebieden. En natuurlijk is het land ook een droom voor fijnproevers met meer dan 100 sterrenrestaurants. Voor stedentrips zijn de grotere steden zoals Bern, Genève en Zürich ideaal. Maar ook verschillende andere steden hebben veel te bieden. Eerst en vooral is er natuurlijk het horlogecentrum La Chaux-de-Fonds.

Maar de gewoonten, tradities en regels die we in Zwitserland moeten volgen, zijn soms heel anders dan in Nederland. Hier volgt een lijst met belangrijke dingen die je moet onthouden als je op vakantie gaat in Zwitserland, vooral in vergelijking met Nederland:

Algemeen: Zwitserland maakt geen deel uit van de EU, dus er gelden speciale douaneregels bij het binnenkomen en verlaten van het land. Zorg er ook voor dat je een ziektekostenverzekering hebt, anders kan een skiongeluk snel duur worden.

Taal: De officiële talen in Zwitserland zijn Duits, Frans, Italiaans en Romansh. Afhankelijk van de regio hoor je verschillende talen. In de Duitstalige regio's in het noorden, oosten en midden van het land is het makkelijker communiceren.

Valuta: De munteenheid in Zwitserland is de Zwitserse frank (CHF), in tegenstelling tot de euro in Nederland. Zorg ervoor dat je de huidige wisselkoers controleert en indien nodig vooraf geld wisselt.

Prijzen: Zwitserland staat bekend om zijn hogere kosten van levensonderhoud in vergelijking met Nederland. Restaurants, hotels en activiteiten kunnen duurder zijn. Budgetteer dienovereenkomstig en informeer naar mogelijke besparingen, zoals toeristenpassen of kortingskaarten.

De openingstijden van winkels, restaurants en attracties kunnen variëren in Zwitserland. Veel winkels sluiten vroeg, vooral in het weekend. Plan je activiteiten dienovereenkomstig en controleer de openingstijden van tevoren.

Restaurantcultuur: In Zwitserland is het gebruikelijk om van tevoren een tafel te reserveren, vooral in chique restaurants. Service is vaak inbegrepen in de servicekosten. Als er geen extra toeslag voor service op de rekening staat, is het nog steeds beleefd om een kleine fooi te geven. Ongeveer 10% wordt als gepast beschouwd.

Verkeer: In Zwitserland gelden strenge verkeersregels. Snelheidslimieten moeten strikt worden nageleefd en overdag rijden zonder licht kan worden bestraft met boetes. Let ook op het verplichte vignet voor snelwegen - je hebt een vignet (tolvignet) nodig om de snelwegen te gebruiken. De maximumsnelheid is 120 km/u, 100 km/u op snelwegen, 80 km/u op hoofd- en secundaire wegen buiten de bebouwde kom en 50 km/u binnen de bebouwde kom.

Lage-emissiezones en milieuvignetten: Sommige steden en regio's in Zwitserland hebben lage-emissiezones waar alleen voertuigen met de juiste milieuvignetten mogen komen. Zoek van tevoren uit of dit van toepassing is op je route om eventuele boetes te voorkomen.

Nieuwsgierigheid aan het einde: In het kanton Neuchâtel is het sinds 2015 verboden om bierpong te spelen in bars en restaurants. Alle drankspellen zijn hier een no-go om te voorkomen dat spelers hun "buitensporige vechtlust" en het alcoholgebruik dat daarmee gepaard gaat, verliezen. Het dragen van hakken na 22.00 uur is in sommige Zwitserse gemeenten bij wet verboden. Sportvissers die een selfie nemen met een gevangen vis riskeren een fikse boete in Zwitserland. Hetzelfde geldt trouwens als deze vissers in het kanton Zürich gevangen vis boven een bepaalde lengte terug in het water gooien.

Het LTA team wenst je een veilige reis!