Nieuws uit de reisbranche

Andere landen, andere gewoonten en tradities

18.09.2023
Deel 6 - Polen

Beste lezers,
In onze serie "Andere landen, andere gewoonten en tradities" willen we ons vandaag richten op Polen. Dit fascinerende land in Centraal-Europa maakt indruk met een veelheid aan facetten. Een indrukwekkend landschap strekt zich uit van de kust van de Baltische Zee tot de majestueuze Karpaten. Maar dat is nog maar het begin. Polen heeft een rijke cultuur en geschiedenis die bezoekers boeien.

De Poolse hoofdstad Warschau biedt een spannende mix van traditie en moderniteit. Krakau, de voormalige koninklijke stad, maakt indruk met zijn pittoreske oude binnenstad en levendige kunstscène. De indrukwekkende monumenten zoals de Mariakerk en de Wawel laten het rijke verleden van het land zien. De historische stad Gdansk maakt indruk met zijn gotische architectuur en havenambiance.

Met meer dan 500 kilometer Baltische kustlijn is Polen een paradijs voor vakantiegangers die aan zee liggen. Maar Polen heeft nog meer te bieden. Het Tatragebergte trekt avonturiers met wandelpaden en skiërs met hellingen en pistes. De meer dan 250 skigebieden zijn tot 2.600 meter hoog en dus sneeuwzeker.

De Poolse keuken, van stevige pierogi tot heerlijke kielbasa, laat fijnproeversharten sneller kloppen. En de beroemde Poolse gastvrijheid maakt van elk verblijf een onvergetelijke ervaring.

De gewoonten en regels die we in Polen moeten volgen, verschillen soms echter sterk van die in Nederland. Hier volgt een lijst met belangrijke dingen die je moet onthouden als je in Polen op vakantie bent, vooral in vergelijking met Nederland:

Taal: In Polen is de officiële taal Pools, maar er zijn ook een aantal minderheidstalen. Hoewel veel mensen, vooral in toeristische gebieden, Engels en soms Duits spreken, kan het handig zijn om wat Poolse basisuitdrukkingen en beleefdheden te leren.

Valuta: De munteenheid in Polen is de Poolse Złoty (PLN), maar veel winkels, hotels en restaurants accepteren ook de euro. Zorg ervoor dat je de huidige wisselkoers controleert en dienovereenkomstig contant geld of creditcards meeneemt.

Fooien: Fooien worden gewaardeerd in Polen, maar niet in dezelfde mate als in sommige andere landen. In restaurants kun je ongeveer 10% van de rekening als fooi geven.

Openingstijden: De openingstijden van winkels en restaurants kunnen sterk variëren in Polen. Vooral als je toeristische trekpleisters vergelijkt met normale steden. Op het platteland sluiten sommige winkels eerder, vooral op zondag. Het is raadzaam om de openingstijden van tevoren te controleren.

Wegverkeer: Als je in Polen rijdt, moet je er rekening mee houden dat de verkeersregels soms anders zijn dan in Nederland. Snelheidslimieten in Polen kunnen variëren afhankelijk van het soort weg. De volgende algemene snelheidslimieten gelden voor auto's en motoren (tot 3,5 ton) buiten de bebouwde kom:
Steden: 50 km/u
Landwegen: 90 km/u
Snelwegen: 100 km/u
Snelwegen: 130 km/u

Het is belangrijk om goed op de verkeersborden te letten, omdat er van deze standaardlimieten kan worden afgeweken.

Het maximale alcoholpromillage in Polen is 0,2 promille voor ervaren bestuurders, d.w.z. bestuurders die langer dan 3 jaar hun rijbewijs hebben. Voor bestuurders met minder dan 3 jaar rijervaring, bestuurders jonger dan 24 jaar, beginnende bestuurders en bestuurders van bussen en vrachtwagens geldt een alcohollimiet van nul, wat betekent dat het alcoholgehalte in het bloed niet aantoonbaar mag zijn.

Religie en cultuur: Polen is een overwegend katholiek land, dus draag gepaste kleding als je religieuze plaatsen bezoekt. Respecteer lokale tradities en gebruiken, vooral in landelijke gebieden.

Rookverbod: Polen heeft een rookverbod in gesloten openbare gelegenheden, waaronder restaurants en bars.

Alarmnummers: Het noodnummer voor de politie is 997, voor de ambulancedienst 999 en voor de brandweer 998.

Nieuwsgierigheid ten top: In Polen willen mensen niet weten wanneer je naar het toilet gaat. Ze vragen dus niet waar ze naar het toilet moeten, maar waar ze bijvoorbeeld hun handen moeten wassen. Misschien heeft dat ook iets te maken met handkussen. Want wat in Nederland al tientallen jaren niet meer gebruikelijk is, is in Polen nog steeds heel normaal. Als je een vrouw speciaal respect wilt tonen als je haar begroet, begroet je haar met een handkus. In Polen staat het grootste Christusbeeld ter wereld. Het is 36 meter hoog en 6 meter hoger dan het beroemde standbeeld in Rio de Janeiro (30 meter).

Het LTA team wenst je een veilige reis!