Nieuws uit de reisbranche

Andere landen, andere gewoonten en tradities

16.10.2023
Deel 8 – Duitsland

Beste lezers,

In onze nieuwe serie "Andere landen, andere gewoonten en tradities" willen we ons vandaag richten op Duitsland.

Duitsland, ons geliefde buurland, is de perfecte bestemming voor een vakantie. Het land van de pretzels, bier en worst. Duitsland is een van de acht grootste landen van Europa, een veelzijdig land. Je vindt er leuke steden voor een korte stedentrip, mooie natuurgebieden voor wandel- en fietsvakanties en prachtige onbekende dorpen. Het maakt niet uit in welk seizoen je reist, want het hele jaar door kun je hier hele fijne vakanties ervaren!

Duitsland is niet zomaar een land, maar een caleidoscoop van zintuigen, variërend van schilderachtige kusten in het noorden tot majestueuze bergen in het zuiden en steden vol geschiedenis.

Berlijn trekt natuurlijk alle aandacht op, maar Duitsland heeft veel meer toffe steden. Hamburg is hip en perfect voor een paar dagen, maar ook München, Dresden en Keulen zijn aanraders. Het is altijd leuk om een paar dagen in een Duitse stad door te brengen, want de Duitse cultuur bestaat voor een deel uit gezelligheid. Duitsers houden nu eenmaal van dingen als bier en braadworst. De beste manier om de Duitse cultuur van dichtbij te ervaren is door een bezoek aan het Oktoberfest of een wandeling over een van de vele kerstmarkten.

Voor natuur moet je zeker ook bij onze buren zijn. Het zuiden van Duitsland ligt tegen de voet van de Alpen aan en is prachtig. Daar vind je de hoogste berg van het land en leuke skigebieden voor wintersporters. Een mooie route om te rijden door Duitsland is de Romantische Straße, een geliefde route door Beieren die begint in Würzburg en eindigt in Füssen en Neuschwanstein. Je komt langs oude steden en veel mooie natuur. En ook de Harz is een mooi natuurgebied dat perfect is voor natuurliefhebbers.

Het land van de (culinaire) tradities
Grappig hoe de Duitsers dat voor elkaar krijgen; eeuwenoude tradities hebben en ze toch niet ouderwets laten lijken. Neem nu bijvoorbeeld het Oktoberfest. Elk jaar knalt het dak eraf in München. De inwoners dragen veelal officiële kledij, maar jij kunt daar prima komen binnenlopen in je spijkerbroek en je toch onderdeel van het geheel voelen. Het is het grootste bierfeest ter wereld en bier is immers van alle tijden!
Overigens is bier niet de enige culinaire traditie. Groene saus, Frankfurter worstjes, Frankische ‘sneeuwballen’, Harzer kaas, Thüringer kartoffelklöße…. Verwacht niet dat je afvalt tijdens een vakantie in Duitsland.

En laten we ook nog even de wijn aankaarten. De heuvelachtige gebieden en rivieren maken Duitsland tot een geschikt land om wijn te verbouwen. Je vindt er daardoor maar liefst 13 wijngebieden, waar wijnbouw vaak nog met de hand wordt bedreven. Dit draagt bij aan de uitstekende kwaliteit.

Pünktlichkeit: Als je met een Duitser om half drie afspreekt, dan zal hij of zij er ook om half drie staan. Beter nog: als je om 14:30 afgesproken hebt dan zorg je er in de regel voor dat je vijf minuten te vroeg bent: 14:25 uur. Andersom wordt er ook van jou verwacht dat je stipt op tijd bent. Punctualiteit is erg belangrijk voor Duitsers. Je kunt er in Duitsland dan ook redelijk goed van op aan het openbaar vervoer op tijd rijdt. Het is ook niet voor niets dat het Duitse woord Pünktlichkeit geregeld gebruikt wordt als men in de zakenwereld de Duitse manier van zakendoen wil beschrijven.

Verkeer: We kennen de Autobahnen in Duitsland vooral bekend vanwege de hoge snelheden die men er mag rijden. Op ongeveer driekwart van het Autobahn netwerk in Duitsland is geen snelheidslimiet aanwezig. De Duitse snelwegen kennen een andere opbouw dan we kennen uit Nederland. Er zijn veel minder afritten en rustvoorzieningen en de kwaliteit van het wegdek is niet altijd even goed. Verder is het altijd oppassen bij de op- en afritten. Deze zijn over het algemeen erg kort.
Duitse wegenbouwers gebruiken vaker een beton/asfalt oplossing in plaats van het in Nederland veel gebruikte open asfalt. Vooral tijdens (zware) regenbuien merkt je dit direct. De aanleg van een beton/asfalt weg duurt een stuk langer dan een asfalt weg. Het grote voordeel is dat het wegdek veel duurzamer is en slechts één keer in de 30 jaar toe is aan vervanging.

Taal: Hoewel Duits natuurlijk gesproken wordt, kunnen het Duitse dialect en accent per regio duidelijk verschillen. Wees voorbereid om verschillende varianten van het Duits te horen en probeer ze te begrijpen.
Openingstijden: De openingstijden kunnen variëren, maar de meeste winkels sluiten vroeger dan in Nederland, vooral in het weekend.

Zondag is een rustdag: Inmiddels merk je ook in Duitsland wel dat het wat minder strikt aan het worden is, maar over het algemeen beschouwt een Duitser de zondag echt als een rustdag. Dat betekent dat je op de Dag van de Heer niet werkt. Vandaar dat in veel steden de meeste winkels op zondag hun deuren nog steeds gesloten houden. Je ziet langzamerhand wel dat het aantal koopzondagen in Duitsland aan het toenemen is. Niet werken op zondag betekent dat het als ongepast gezien kan worden als je het gras maait, je heg snoeit, de ramen zeemt of op straat je auto wast.
Wat je op zondag wel doet is in de middag, bij voorkeur zo tussen twee en vier, genieten van ‘Kaffee und Kuchen’: koffie met gebak.

Het team van LTA wenst u een veilige reis.